söndag 17 oktober 2010

Allt för konsten

I 27 år har EnDumEn levt som en annan utöver sig själv. Ett konstprojekt hen slussades in i av sina föräldrar redan som foster. EnDumEn har hela sitt liv haft två identiteter. Som en verkligetens Truman Show, fast inverterad. "Jag har spelat, och alla andra har ovetandes spelat roller som sig själva i mitt påhittade liv" säger EnDumEn

På frågan om det varit svårt att skilja på jag1 och jag2 ställer sig EnDumEn tvekande "både ja och nej. På ett sett blir jag ibland tveksam till vem jag egentligen är, men samtidigt är båda jagen så extremt olika så det är sällan jag blandar ihop händelser och personer."

Efter avslöjandet, som skedde genom parallella synkroniserade statusuppdateringar på EnDumEns båda Facebooksidor, har reaktionerna varit många och blandade. "På min påhittade Facebook-sida minskade mitt antal vänner med 50 bara på några timmar" säger EnDumEn. "Jag antar att de känner sig lurade" EnDumEn uppger att tanken aldrig varit att såra någon men att det ändå varit en risk som funnits med i beräkningarna redan från start. "Avslöjandet var planerat och allt har dokumenterats och finns med på min och mina föräldrars examensutställning på ett galleri här i stan i november. Vi ville ifrågasätta jaget och personen och visa på otydligheten som finns i relationen till sig själv."

Från och med nu kommer EnDumEn bara att vara en enda person och använda sin originalidentitet, hen uppger att det nog kommer kännas tomt till en början. "Jag har ju levt i detta hela mitt liv, mina föräldrar har förberett mig så gott de kan men jag tror ändå jag kommer känna mig känslomässigt amputerad ett tag. Men så fort den värsta sorgen lagt sig ska vi påbörja nästa projekt" Vad nästa projekt innebär vill EnDumEn inte kommentera. "Nej, det skulle skada den konstnärliga ambitionen, men håll utkik om 27 år"

2 kommentarer:

P sa...

Mmmm... Finkultur!
F ö så borde alla föräldrar som döper en unge till En Dum En få nobelpris i, öh, dop!

Maria sa...

:)